Weet je hoe het met je hartslag of pols gaat?

Je polsslag nemen is heel eenvoudig en tegelijkertijd erg belangrijk voor de gezondheid. De reden: als uw hartslag te snel gaat, of als deze op een andere manier te laag is, kan dit een teken van gevaar zijn.

Uw hartslag is uw hartslag , dat wil zeggen het aantal keren dat uw hart in één minuut klopt. De pols varieert van persoon tot persoon en is het laagst wanneer u rust. Het neemt toe als u traint, omdat het lichaam tijdens fysieke activiteit meer zuurstof nodig heeft.

Het is belangrijk dat u uw hartslag controleert om uw hartslag te kennen, omdat dit een indicatie is van de gezondheid van uw hart.

Volgens de American Heart Association zijn de polsen, de binnenkant van de elleboog, de zijkant van de nek en de bovenkant van de voetde beste plaatsen om een ​​hartslag te vinden . In deze gebieden passeert een slagader dicht bij de huid. Om het te nemen, plaatst u uw vinger op de plek waar u de pols voelt in die gebieden, drukt u lichtjes en telt u de slagen gedurende 60 seconden. De normale hartslag in rust en kalmte, als je niet ziek bent, ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut.

Een hartslag onder de 60 slagen per minuut is vaak een teken van een hartprobleem… maar niet altijd. Het kan het gevolg zijn van het nemen van een medicijn zoals een bètablokker, een type medicijn dat vaak wordt gebruikt om hoge bloeddruk en sommige hartproblemen te behandelen, en dat ook hormonen blokkeert die worden geproduceerd als reactie op stress. kan de hartslag vertragen.

Ook hebben sporters en mensen die erg fysiek actief zijn vaak een lagere hartslag . In deze gevallen komt dat doordat uw hart in een zeer goede conditie verkeert en niet hard hoeft te werken om een ​​regelmatig ritme te behouden. Als u in een zeer goede fysieke conditie verkeert, kan de snelheid dalen tot 40 slagen per minuut.

Maar de hartslag van een persoon die matig lichamelijk actief is, ligt meestal tussen de 60 en 100 slagen per minuut, omdat zijn hart harder moet werken om het lichaam goed te laten werken.

Welke andere factoren beïnvloeden de hartslag?

Medicijnen en lichamelijke conditie zijn enkele van de factoren die uw hartslagmeting kunnen beïnvloeden, maar er is meer. Onder hen:

1. De temperatuur. Als het buiten erg warm is en de luchtvochtigheid stijgt, gaat je hart harder kloppen om wat meer bloed rond te pompen. In dat geval zult u merken dat uw hartslag sneller gaat, maar meestal niet meer dan vijf of tien slagen per minuut.

2. De positie van het lichaam. Uw hartslag verandert meestal niet, of u nu in rust, zit of staat. Soms, als je een tijdje rechtstaat, gedurende de eerste 15 of 20 seconden, zal je hartslag een beetje omhoog gaan. Maar na een paar minuten is het weer normaal.

3. De grootte van het lichaam. Lichaamsgrootte verandert over het algemeen de hartslag niet. Als u overmatig overgewicht heeft, kan uw rusttempo iets hoger zijn dan normaal, maar zelden meer dan 100 slagen.

4. Emoties. Als u een periode van grote stress doormaakt, of als u zich bijzonder verdrietig of gelukkig voelt, kan uw hartslag versnellen.

5. Medicijnen. Als u een bètablokker gebruikt, zal uw hartslag waarschijnlijk vertragen. En omgekeerd: een schildkliermedicijn (in zeer hoge dosering) kan dit versnellen.

De pols is een hulpmiddel dat u helpt de werking van uw hart te leren kennen. Zoals u kunt zien, is het niet ingewikkeld om uw ritme regelmatig onder controle te houden, en sommige veranderingen kunnen een indicatie zijn dat u professionele hulp nodig heeft . Als u bijvoorbeeld merkt dat uw polsslag erg laag is (minder dan 60 slagen per minuut), of als u regelmatig episodes van tachycardie heeft (meer dan 100 slagen per minuut), is het belangrijk om dit aan uw arts te vertellen. Als dit gepaard gaat met zwakte, duizeligheid, kortademigheid of flauwvallen of andere symptomen die onmiddellijke behandeling vereisen, zoek dan onmiddellijk professionele hulp of ga naar een eerstehulpafdeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *